Soffguide | Sofas & more
Hvordan velger jeg sofa?
Sofaen er hjemmets hjerte. Det er i sofaen vi tilbringer tid med familie og venner. Sofaen skal også gjenspeile hvem vi er. Vi på Sofas & more vet hvor viktig det er å velge riktig sofa, derfor kan det være lurt å bruke tid på å tenke gjennom hvordan sofaen skal brukes. Kanskje leter du etter en komfortabel og romslig sofa for hele familien? Da kan en divansofa eller U-sofa være passende. Bor du trangt eller har overnattingsgjester av og til? Da er kanskje en praktisk sovesofa noe for deg. Skal sofaen være stilig, klassisk eller trendy? Hvis du har barn eller dyr i hjemmet, kan en mørk sofa være å foretrekke, eller en sofa med vaskbart trekk. Etter at du har tenkt ferdig, hjelper vi deg med å gjøre det absolutt beste sofakjøpet for deg.
Tør jeg å kjøpe sofa på nett?
Vi forstår at det er naturlig å ønske å prøve sofaen før man bestiller. Det kan du ikke når du kjøper sofa på nett, derfor er det smart å lese grundig gjennom produkttekstene våre, som beskriver sofaens materiale, mål, farge og komfort. Hvis du likevel føler deg litt usikker, kan du ringe vår kunnskapsrike kundeservice. De veileder deg gjerne, slik at du kan føle deg helt trygg og sikker på kjøpet ditt.
Bortsett fra at du ikke kan prøvesitte sofaen i en nettbutikk, er det ingen andre direkte ulemper med å kjøpe sofaen din på nett. Fordelene med møbelbutikker på nett er imidlertid mange. Butikken vår er åpen døgnet rundt, og du kan gjøre kjøp når som helst på døgnet, og uansett hvor du befinner deg. Du slipper å stå i kø, du slipper å spørre om leveringstid da det står tydelig på hvert produkt, og du slipper å bestille en henger for å kunne hente sofaen.
Det er også mulig å bestille gratis stoffprøver som vi sender til deg via posten. Det er viktig for oss at du skal føle deg trygg på kjøpet ditt, og at du får en positiv og smidig kjøpsopplevelse.
Materialer og fyll bestemmer prisen
Selv om mange sofaer ser mer eller mindre like ut, kan de variere mye i pris og kvalitet. Det er sjelden sofaens ytre som bestemmer prisen, men snarere innsiden.
Det handler fremfor alt om stoppingen. Er det kaldskum, polyester eller fjærfyll i putene? Sofatrekket er også en viktig del, der det ofte er høyere pris på et møbelstoff som er laget av naturlige materialer, som bomull, lin og ull, fremfor av et syntetisk stoff. Et syntetisk møbelstoff er imidlertid ikke alltid dårligere, det har ofte høyere slitestyrke og flere andre gode egenskaper som taler til dets fordel.
Hvordan finner jeg riktig sofamodell?
Vi på Sofas & more har stor kunnskap om sofaer og ønsker å hjelpe deg med å finne riktig modell i sortimentet vårt. Sofamodellen bør matche dine behov og din livsstil – og selvfølgelig din personlige smak. Som du sikkert har lagt merke til, har vi veldig mange forskjellige sofaer å velge mellom. Derfor har vi laget en oppsummering av de vanligste modellene og deres egenskaper.
Divansofaer
Divansofaer er en veldig populær sofamodell i Norge. Det er ganske lett å forstå hvorfor, da få andre sofamodeller kan måle seg med den høye komforten divansofaer tilbyr.
Ordet «divan» kommer opprinnelig fra et møbel som var populært i Midtøsten på 1800-tallet. En divan er en forlenget sitteseksjon som er veldig komfortabel, og som blir satt stor pris på når det er tid for fredagskos med familien.
Det finnes flere ulike typer divansofaer, med ulike navn. En divansofa har ofte et armlene på den ene siden, i motsetning til sofaer med «åpen ende», der sofaen har et hjørne som avsluttes uten armlene. Dette gir en litt lengre liggedel. Hvorvidt sofaen omtales som en høyre- eller venstredivan, avhenger av hvilken side divanen er på når du står foran sofaen. Mange sofaer har både divan og åpen ende, og de kalles U-sofaer. En divansofa kalles også ofte for sjeselongsofa. En sjeselong er egentlig et frittstående fransk møbel som ikke har noen tilknytning til en divansofa, bortsett fra at begge er beregnet for å ligge i fremfor til å sitte på.
Vi mener at en divansofa er det opplagte valget hvis det er viktig å kunne både sitte og ligge komfortabelt i sofaen. Hvis du i tillegg har barn og ungdommer i husstanden, pleier en divansofa å være en uslåelig favoritt. Et lite tips for å skape et åpent og luftig inntrykk i stuen er å møblere med divanen eller den åpne enden langs en vegg. Da utnytter du plassen optimalt og skaper samtidig en innbydende og åpen følelse i rommet. Ønsker du derimot å dele et stort rom med åpen planløsning, er det perfekt å bruke sofaen på motsatt måte – ved å bruke divanen eller den åpne enden som en slags avgrensning i rommet.
Howard-sofaer
Howard-sofaen er et ekte stilikon som har blitt mer trendy med årene, til tross for at den var populær allerede på 1800-tallet. Howard-sofaen har et klassisk design med tydelige karakteristiske trekk, for eksempel buede armlener med plissert stoff og dreide ben med metallhjul foran. En Howard-sofa er vanligvis litt dypere enn en vanlig sofa. Modellen har vanligvis også et lett bakoverlent sete, noe som gir svært god sittekomfort.
Howardsoffans klassiska detaljer.I dag finnes den i ulike versjoner hos mer eller mindre alle møbelforhandlere, og den varierer både i pris og i komfort, avhengig av materialvalg og omhu for detaljer. Hvilken prisklasse som passer deg, avhenger av hvor kresen du er med tanke på materialer og detaljer. Ta gjerne en ekstra titt på hvor godt armlenet er sydd. Har forbena hjul, og er det sømkant på sitteputene og armlenene? Hvis du ønsker den absolutt beste komforten, anbefaler vi sitteputer som er stoppet med kaldskum og duntopp. Dette gir en myk og omfavnende følelse.
Hjørnesofaer
Rette hjørnesofaer har lenge vært en viktig del av norske stuer. De fleste av oss har nok enten vokst opp i et hjem med en klassisk rett hjørnesofa, eller vi har selv eid en. Det er vanskelig å finne en sofa som er enklere og mer praktisk å innrede med, uten å miste en masse sitteplasser. Med en hjørnesofa utnytter du hver kvadratmeter maksimalt.
Mange av hjørnesofaene våre er produsert i en praktisk konstruksjon som gjør det mulig å montere dem som enten høyre- eller venstrevendte. Dette er også praktisk hvis du en dag skal flytte sofaen et annet sted eller kanskje til et helt nytt hjem. I dag har mange hjørnesofaer også en divandel, noe som øker sittekomforten og gir sofaen et mer moderne uttrykk. En annen fordel som lett glemmes med hjørnesofaen, er at du får plass til et atskillig større salongbord uten at det stjeler benplassen.
Sovesofaer
Bor du trangt, eller har du kanskje behov for ekstra soveplasser med jevne mellomrom? Da bør du kanskje kikke nærmere på en sovesofa. En praktisk sofa med sengefunksjon gir en fleksibel stue som utnytter plassen optimalt.
I Norge har det lenge vært ganske uvanlig å ha sovesofaer, i hvert fall hvis man sammenligner med resten av Europa, der det finnes sovesofaer i mer eller mindre alle hjem. I Norge finner vi hovedsakelig sovesofaer på små gjesterom eller i sommerhus. Men det begynner å endre seg. Den gode funksjonaliteten har gjort sovesofaene svært populære, og de har samtidig også blitt veldig prisgunstige.
Vi mener at en sovesofa er en utmerket allroundsofa som passer perfekt i et hjem der det er behov for å kunne ta imot overnattingsgjester av og til. Men ettersom en sovesofa skal fungere som et «to-i-ett»-møbel, har den vanligvis også en litt fastere sittekomfort, noe som kan være verdt å tenke på. En praktisk funksjon i tillegg til sovedelen er at sovesofaer med divan ofte har innebygd oppbevaringsplass for sengetøy.
Fløyelssofaer
Fløyel er et mykt og behagelig stoff som gir en elegant og luksuriøs følelse. Fløyel kalles også for velur og er laget av polyester med en fin glans og spennende skiftninger mellom lys og skygge. Det finnes ikke mye som er bedre enn å krype ned i en komfortabel fløyelssofa med en skikkelig god bok. Fløyel passer inn i de fleste hjem og kan fint kombineres med andre stoffer og materialer. Det myke fløyelsstoffet er spesielt fint når det kombineres med kontraster – som harde materialer, for eksempel metall, glass, tre og betong.
Fløyelssofaer passer kanskje ikke så bra for kjæledyr som røyter mye, eller for altfor fartsfylte barneleker, men stoffet kan rengjøres med forsiktighet. Sofaen skal først støvsuges, med mindre vedlikeholdsrådene sier noe annet. For flekker anbefaler vi tekstilrens. Spray på skitten overflate, la rengjøringsmiddelet virke i noen minutter før du skyller av. Skyll av med et fuktet frottéhåndkle. For vanskelige flekker kan du bruke en klut eller svamp for å forbedre effekten.
2–4-seters sofaer
Den vanligste sofamodellen er en klassisk 3-seters sofa. 3-seter betyr at sofaen passer for maksimalt tre personer, 2-seters sofaer passer for to personer, osv. Det finnes mange varianter av 3-seters sofaer når det kommer til utførelse og design – den kan være rett, buet (det vil si litt måneformet), den kan ha tre eller to sitteputer eller kanskje en heldekkende pute. Det finnes 3-seters sofaer med rette armlener, skrå armlener, sofaer uten armlener. Enkelte 3-seters sofaer har også en sengefunksjon.
En klassisk måte å innrede stuen på er å kombinere en 3-seters sofa med en eller flere lenestoler. Hvis du har mye plass, kan du bytte ut lenestolen med enda en 3-seters sofa eller en 2-seters sofa. Noen 3-seters sofaer har også trekk på baksiden. Dette gjør at det er mulig å møblere «midt i rommet» og dermed dele av rommet på en fin måte.
Å innrede med en 3-seters sofa med en matchende fotskammel er prikken over i-en og gir den samme hvileeffekten som en komfortabel divansofa.
Sofaleksikon
Vi alle stiller ulike krav til kvalitet, derfor har vi også et bredt utvalg som dekker hele kvalitetsskalaen, slik at alle kan finne noe som passer i sortimentet vårt. Les produkttekstene våre grundig for å danne deg et så godt bilde som mulig av sofaen.
Det kan imidlertid være vanskelig å henge med på alle faguttrykk og tekniske beskrivelser av sofaene, derfor har vi laget et «sofaleksikon» som forklarer hva disse begrepene betyr.
Hardhetsgrad
Hva vi oppfatter som en hard eller en myk sofa, er veldig individuelt. Det avhenger blant annet av hvor mye du veier, og av hvilke preferanser du har. Men vi har gjort det litt enklere ved å kategorisere alle sofaene våre som enten «myk», «medium» eller «fast».
Høyre- og venstrevendte sofaer
Det kan skape litt forvirring at en divansofa eller hjørnesofa beskrives som «høyre-» eller «venstrevendt» i produktbeskrivelsen. Det kan være lurt å tenke på at beskrivelsen gjelder fra betrakterens perspektiv; hvis du står foran sofaen, er det din høyre og venstre side som gjelder. Hvis du sitter i sofaen, blir oppfatningen motsatt. Noen sofaer som er høyre- eller venstrevendte, er justerbare, der du selv kan bestemme om du vil ha sofaens divandel på høyre eller venstre side.
Kaldskum
Er den vanligste stoppingen i sitteputen på moderne sofaer. Kaldskum – også kalt formskum – produseres i store blokker som deretter kuttes til ønsket størrelse. Volumvekten til kaldskummet varierer. Generelt kan man si at jo høyere volumvekten er, desto lengre levetid har skummet. Kaldskummet vårt har vanligvis en volumvekt på 30–35 kg.
Dun-/fjærfyll
Denne stoppingen gir aller best komfort og følelse når du sitter i sofaen. Alle møbler som inneholder dun, krever imidlertid pleie og vedlikehold. Dunet synker ned på de stedene der du sitter mest, og da er det kun kaldskumputen som kjennes. Du bør vende på putene med jevne mellomrom og av og til slå lett på dem for å holde dem freshe og fine. I sitteputens innerpute er det sydd et rom for å holde dunfjærene på plass, men noen ganger kan fjærene komme seg ut gjennom stoffet. Dette er ikke en feil, men noe som kan skje med alle møbler som inneholder dun.
Konvoluttputer
Når en sofa har mange «løse» ryggputer, kalles disse vanligvis konvoluttputer. Forskjellen mellom vanlige ryggputer og konvoluttputer er at man i en sofa med konvoluttputer har mange ryggputer som ikke har noen fast plassering. Fordelen med konvoluttputer er at du selv kan tilpasse sittedybden avhengig av hvordan du plasserer sofaens ryggputer.
Martindale
Slitestyrken til et stoff måles i noe som kalles martindale. Antall martindale på et stoff viser slitestyrken til stoffet før det begynner å få hull og trådene løsner. For en sofa som står i hjemmemiljø, bør man ha minst 15 000 martindale, og for offentlige miljøer bør man ha 30 000 eller mer.
Pikering
At en sofa er pikert, betyr at den har innsydde knapper med trekk som sitter dypt, enten i ryggen eller i sitteputen. Effekten av en pikert sofa er at den får et elegant og klassisk utseende.
Sittedybde
Når vi måler sittedybden til en sofa, måler vi den faktiske sittedybden. Målet er altså dybden på sitteputen når ryggputen er plassert i sofaen. Det kan være nyttig å vite når man skal sammenligne med andre sofaer, der leverandøren kan ha angitt målet mens alle ryggputene er tatt ut av sofaen.
Sittehøyde
Sittehøyden på en sofa er målet fra gulvet til det høyeste punktet på sitteputen. Dette målet varierer avhengig av hvilken type sofa du kikker på, og av hva slags ben modellen har.
Sømkant
En sofa med sømkant har det lille ekstra. Sømkanten er den lille kanten som rammer inn sømmen på sofaens ryggputer, armlener og sitteputer. Sømkanten gir en følelse av påkostet eleganse og gjennomtenkt design.
Skinn – nyttig å vite
Alt farget skinn kan gi fra seg farge i mindre grad – spesielt hvis plaggene du har på deg, er veldig lyse.
Det finnes et par generelle regler når det gjelder bruk og vedlikehold av skinn. Utsett aldri skinn/skinnkombinasjon for sterk varme, unngå derfor å plassere møbelet i direkte sollys. Prøv å beskytte møbelet så mye som mulig mot væske og fuktighet. I prinsippet kan alt skinn «blø» (gi fra seg farge) når det utsettes for mye fuktighet. De fleste skinnmaterialer kan også tørke ut og «flasse» – så vær forsiktig når du bruker lyse klesplagg. Du kan tørke av sofaen med grønnsåpe for å fjerne overflødig farge.